Családterápia

„Minél több ablakot nyitunk ki egy szobában, annál hamarabb frissül föl a levegő” – emlegette szemléletünk alapját egy képben Rátay Csaba, akitől nagyon sokat tanultam.

Családban együtt élve folyamatosan, kölcsönösen hatunk egymásra. Ha valamelyikőnkkel történik valami, az mindannyiónk életét befolyásolja. Így mindünknek lesz róla véleményünk – szerencsés, ha egy közös találkozón ezt mindannyian el tudjuk mondani. Ha pedig növekszik a rálátásunk, hogy mivel járulhatunk hozzá a helyzet javításához – sőt, hogy egyáltalán, akadnak eszközeink és lehetőségünk erre, növekszik a mindenki számára kedvező változás előmozdításának lehetősége. Ez persze közös gondolkodást, felelős döntéseket és gyakran erőfeszítéseket kíván mindenkitől – ennek előmozdítását célozza a rendszerszemléletű családterápia.

Tapasztalom és hiszem, hogy saját erőforrásaink megkeresése, feltárása és hangsúlyozása – azaz, hogy mi működik jól, mire vagyunk képesek, mi sikerül, közelebb visz a nehézségek megoldásához, mint a problémák pontos leltárba vétele, részletezése. „A dolgoknak nem oka, hanem története van” – mondják mifelénk. A közös történetek elmesélése és újragondolása megkönnyíti életünk eseményeinek megértését.

KOZMA-VÍZKELETI DÁNIEL

KIKÉPZŐ CSALÁD-PSZICHOTERAPEUTA
KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS

daniel@kozmavizkeleti.hu

+36 20 262 5828