Egyéni rendszerszemléletű terápia

„Ha gödörben találod magad, hagyd abba az ásást!” – fogalmazták meg félig tréfásan a stratégiás családterapeuták megközelítésük lényegét, afféle életvezetési tanácsként.  Nekem is sokat segít, ha klienseimet saját életük aktív alakítóinak látom, és őket magukat is ehhez szeretném hozzásegíteni.

Tapasztalom, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet saját magunkért. Például a kapcsolataink erősítése által, a másoktól várt támogatásért való munkálkodás révén. Például, az olyannyira vágyott elismerésért tenni – a számunkra fontos személyek elismerésével. Ha erősítjük a hozzánk közel állók önbecsülését, ennek hozadékából mi is részesülhetünk.

A saját magunkon végzett munka szellemi erőfeszítést, saját komfortzónákból való kilépést, tanakodást, felelősségvállalást, döntések meghozatalát, változtatások kezdeményezését is jelenti. Saját korlátaink leküzdését, például abban, hogy feltegyük azokat a kérdéseket, amiket eddig kényelemből vagy önvédelemből elkerültünk. Terapeutaként feladatom ezeket a kérdéseket feltenni vagy megelőlegezni, hogy klienseim magasabb fokú tudatos rálátást nyerjenek életük és kapcsolataik alakításában betöltött szerepükre és lehetőségeikre. Hiszen „bármit tehetünk, bárhogy dönthetünk, de utána ne játsszuk el, hogy meglepődünk a következményein.”

KOZMA-VÍZKELETI DÁNIEL

KIKÉPZŐ CSALÁD-PSZICHOTERAPEUTA
KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS

daniel@kozmavizkeleti.hu

+36 20 262 5828