Párterápia

Lakásunkat, házunkat, hogy sokáig, akár egész életünk folyamán élhető, barátságos, rendezett maradjon gondozzuk, ápolgatjuk. A megjelenő apró karcok, a foltok a falon, a megereszkedő ajtók, tenyérmaszatos üvegek jelzik: belaktuk, használjuk, ettől személyes, ettől a miénk. Időnként átrendezzük, vagy fel is újítjuk. Van amit magunk megteszünk, és van amihez mesterembert hívunk. Ehhez hasonlít a párterápia. 

Elkötelezett párkapcsolatban élni odafigyelést, alkalmazkodást, erőfeszítéseket kíván, vagyis eléggé melós dolog. A kapcsolat mégis olyan érték, ami megéri az érte való munkálkodást.

A párkapcsolat természetes fejlődése során változik, alakul, érik, fejlődik. A változás olykor félelmetes, és próbára teszi az alkalmazkodóképességünket – ilyenkor elbizonytalanodhatunk, saját magunkban, egymásban vagy a társunkban. Az elbizonytalanodás erős érzelmeket és indulatokat mozgósíthat, ezek pedig legtöbbször nem segítenek bennünket felelős döntések meghozatalában. Megnyilvánulásuk pedig egyenesen ijesztő lehet egymás számára. Mifelénk úgy mondják, „A borult eget is egy kiadós zápor derítheti fel”, ami olykor villámokkal, dörgéssel és sodró erejű széllel jár.

Amíg mind a két fél azt a döntést hozza, hogy hajlandó további erőfeszítésekre a kapcsolat érdekében, addig széles lehetőségei vannak a párkapcsolaton való közös munkának.

KOZMA-VÍZKELETI DÁNIEL

KIKÉPZŐ CSALÁD-PSZICHOTERAPEUTA
KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS

daniel@kozmavizkeleti.hu

+36 20 262 5828